Homepage | Borderline algemeen | Borderline voor Suzanne | Borderline volgens mijn psychiater | Borderline volgens mijn spv'er | VERS training | Verhalen van omstanders van iemand met Borderline | Stemmen horen | HEE !!! | Depressie | Depressie bij kinderen | Depressie bij jongeren | Depressie bij ouderen | Post partum depressie | Elektro Convulsie Therapie (ECT) | Neuro Linguistisch programmeren (NLP) | Gedichten | Kinderverhaaltjes

Neuro Linguistisch Programmeren 

 

Hallo,

 

Ik wil me graag even voorstellen:

Mijn naam is Viviane Koning (49) en niet zolang geleden ben ik in aanraking gekomen met N.L.P. Nadat ik 9 jaar als zelfstandig onderneemster gewerkt heb in de lingeriebranche, verkocht ik mijn zaak en kreeg ik meer en meer vrije tijd.

 

Via internet werd mijn belangstelling gewekt voor NLP. Ik pakte de koe bij de hoorns en schreef me in bij www.tieds.nl om een practitioners opleiding te volgen. Deze beslissing staat in de top drie van mijn leven!

 

In mijn dagelijkse omgang met mensen viel het me op dat ik iemand ben waar mensen graag hun ellende aan kwijt willen. Dat zal vast herkenbaar zijn, maar ik had ook moeite met het loslaten ervan. Dat moest dus maar eens afgelopen zijn! Mensen helpen is één ding, maar er zelf de dupe van worden is niet echt de bedoeling. Met NLP heb ik geleerd om me op slag weer lekker te voelen, vrij van elke sombere of negatieve gedachte: in één woord SUPER!

 

Diep van binnen weten we allemaal wel dat piekeren niet goed is en dat we altijd positief moeten denken. Maar hoe doe je dat? Welke technieken kun je daarvoor gebruiken?

Dat raadsel is voor mij dus voor eens en voor altijd opgelost.

Ik weet zeker dat jij dat ook zou willen kunnen.

 

 

Wat is N.L.P.?

NLP staat voor Neuro (brein) Linguïstisch (taal) Programmeren (behoeft geen uitleg) NLP bestudeert hoe je informatie opneemt, filtert en die informatie gebruikt. Iedereen neemt informatie op een unieke manier op en daarom heeft ook iedereen zijn of haar unieke gedrag.

 

In tegenstelling tot psycho-analyse, waar het meer om het “waarom” gaat, zoekt NLP naar het “hoe”. Je kunt je dus bijvoorbeeld afvragen of het nuttig is om te weten waarom een angst, een depressie, relatie problemen, onzekerheden, allergieën, verslaving, enz… ontstaan is.

 

Een voorbeeld: Stel, iemand heeft vliegangst. Je afvragen waarom iemand vliegangst heeft is zinloos. Wedden dat hij, nog voor je de vraag kon stellen, hij het je al lang en breed verteld heeft. Beter is het om te weten hoe je die persoon zo snel mogelijk en zonder enig angstgevoel in het vliegtuig kan krijgen.

 

“Het mooiste aan het verleden is dat het voorbij is!” Dat zijn de wijze woorden van Richard Bandler. Hij was, samen met o.a. John Grinder, grondlegger van NLP. Zij bestudeerden systematisch Virginia Satir, Milton H. Erikson, Fritz Perl en andere therapeutische genieën om zo NLP te ontwikkelen.

 

Waarschijnlijk is NLP dus ook echt iets voor jou!

 

Nog een pluspunt van NLP is dat je niet door diepe dalen hoeft te gaan, je hoeft niet alles weer opnieuw beleven zoals bij psychotherapie, je bent er al geweest en het ligt volledig in het verleden.

 

Op de Nederlandse en Belgische markt zijn tal van boeken verkrijgbaar die ontzettend leerzaam en boeiend zijn.  Zelfs voor leken. Aan het einde zal ik een paar goeie suggesties geven.

 

Voor wie is N.L.P. geschikt?

Je kunt je beter de vraag stellen: Voor wie is N.L.P. niet geschikt?

N.L.P. is een krachtige tool die, voor ieder mens die graag wil geholpen worden, uiterst effectief en razendsnel werkt. Hetzij om persoonlijk te groeien, hetzij om een probleem aan te pakken.

 

 

NLP is geen wondermiddel.

Uit het voorgaande kun je al afleiden dat NLP niet bij iedereen werkt. Helaas.

 

Met een score van 8 op de 10, wat heel goed is, blijft er toch nog zo’n 20% over waarbij het niet aanslaat.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, dan verwijs ik je graag door naar de volgende sites:

 

www.tieds.nl

www.tiouw.nl op deze twee sites kun je je aanmelden voor NLP trainingen of workshops.  

www.nlpkring.nl

 

Aanbevolen literatuur:

-         “Breintraining” van Joost van der Leij

-         “Onbeperkt jezelf” van Joost van der Leij

-         “Hoe leef je het langst zonder angst” door Edwin Selij (verschijnt binnenkort)

 

 

De webmaster is geenszins verantwoordelijk voor de inhoud en werking van deze vorm van behandeling en plaatst slechts een stuk informatie die een aanvullig of alernatief  kan zijn op/voor andere behandelmogelijkheden

Laatste wijziging op: 22-04-2010 02:07